Libija
0

Gadafi je bio živ u trenutku zarobljavanja

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Moamer Gadafi bio je živ u trenutku zarobljavanja, po snimkama koje su u četvrtak objavile arapske televizije Al-Arabija i Al-Džazira, javlja France presse.

Na prvim fotografijama i videosnimkama objavljenim nakon vijesti o njegovu zarobljavanju nije se moglo razaznati je li živ ili nije, ali se na snimkama ovih dviju televizija jasno vidi da je bio živ i ranjen.

Borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) ga pridržavaju, dok se čini da im on nešto dovikuje. Gole glave, u maskirnom odijelu, na licu i ramenima već ima krvi.

Jedan borac NTC-a drži, čini se, pištolj veoma blizu njegove glave, ali nije jasno koristi li ga. Gadafija zatim podižu na kamionet, krcat oduševljenim opozicionim borcima. Čini se da su nakon tog trenutka snimljene druge fotografije i druge snimke koje su bile objavljene tokom jutra.

Vijest o njegovoj smrti objavio je u četvrtak službeni glasnogovornik NTC-a u Bengaziju, Abdel Hafez Goga.

  • Objavljujemo svijetu da je Gadafi ubijen u rukama revolucionara, rekao je novinarima.

Reuters komentira da je Gadafi pobunjenike nazivao štakorima a da su na kraju njega ustanici pronašli kako se skriva među smećem i blatom u odvodnoj cijevi ispod ceste.

Britanska agencija navodi da je Gadafi u pratnji desetak terenaca nešto prije jutarnje molitve pokušao pobjeći iz rodnog grada Sirta, ali nije daleko stigao.

NATO je saopćio da su njegovi avioni napali kolonu vojnih vozila u četvrtak ujutro, ali kako na mjestu napada nisu vidljivi krateri od eksplozija bombi, vjerojatno je napad izveden avionskim topovima ili helikopterima.

Oko 20 metara od autoceste nalazi se petnaestak olupina terenaca a u nekima su još izgorjela tijela, dok se oko vozila nalaze leševi Gadafijeve pratnje, oko 50 mrtvih tijela, dodaje Reuters. Izgleda da su Gadafi i nekolicina njegovih tjelohranitelja uspjeli preživjeti prvi napad i skrili su se u odvodnim cijevima ispod ceste.

Opozicioni borci kažu da su tada našli Gadafija koji je već bio ranjen u noge i glavu. Međutim neki izvori čak govore da je u njega pucao pripadnik pratnje.