Catherine Ashton
0

"Gadafi se treba odmah odreći vlasti"

FENA
Catherine Ashton  (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Libijski lider Moamer Gadafi trebalo bi odmah da se odrekne vlasti i omogući Libiji da brzo stupi na put miroljubive tranzicije ka demokratiji, saopćila je danas visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton .

Ona je, u saopćenju objavljenom po završetku međunarodne konferencije o Libiji u Londonu, navela da je međunarodna zajednica saglasna u stavu da je Gadafijev režim izgubio legitimitet.

"Veoma sam ohrabrena napretkom koji smo danas postigli u Londonu. Sastanak je potvrdio da je međunarodna zajednica jedinstvena u odlučnosti da brzo provedu rezolucije 1970 i 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i da su pukovnik Gadafi i njegov režim u potpunosti izgubili legitimitet", kazala je Ashton.

Ona je istakla da je na sastanku dogovoreno formiranje međunarodne kontakt grupe u čijem će radu, između ostalih, učestvovati Evropska unija, Ujedinjene nacije, Afrička unija i Arapska liga.

"Zajedno s ključnim partnerima nastavit ću raditi na rješenju krize, koje odgovara legitimnim zahtevima libijskog naroda, podsticati dijalog i pomagati novoj Libiji da izgradi uspješnu i demokratsku budućnost", poručila je Ashton.