Svijet
0

EU pozdravila uvođenje sankcija libijskom čelniku

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Visoka evropska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozdravila je usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, kojom se zamrzava imovina libijskog čelnika Moammera Gaddafija i petero njegove djece, a od Međunarodnog krivičnog suda traži da ispita nasilje režima nad stanovništvom, jer se ono može smatrati zločinom protiv čovječnosti.

"Pozdravljam noćašnje usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi s događajima u Libiji", navela je u saopćenju Catherine Ashton.

Evropska unija u potpunosti podržava rezoluciju i provest će sve kaznene mjere, poručila je ona i dodala da se Bruxelles već priprema za zamrzavanje imovine Gaddafijeve porodice, provođenje zabrane putovanja i embargo na kupovinu i prodaju oružja.

"Formalna odluka bit će donesena u najskorije vrijeme kako bi (rezolucija) bila hitno i u potpunosti provedena", poručila je Ashton, napomenuvši da je u neprestanom kontaktu s UN-om i SAD-om radi dogovora o narednim koracima.

Ashton je rekla da se u subotu sastala s američkim državnim podtajnikom Billom Burnsom i da je razgovarala telefonom sa šeficom američke diplomatije Hillary Clinton.

"Nastavit ćemo te razgovore kada se u ponedjeljak budemo sastali u Ženevi, a tokom vikenda ćemo koordinirati napore", kazala je ona, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima, rezolucija VSUN-a pokazuje da međunarodna zajednica neće tolerirati ono što se događa u Libiji i da je ujedinjena u naporima da zaustavi nasilje u toj sjevernoafričkoj zemlji.

"Kršenje ljudskih prava mora smjesta prestati. Gaddafi i libijske vlasti znaju da će njihovi neprihvatljivi i gnusni postupci imati posljedice", rekla je Ashton i pozvala libijskog lidera da okonča nasilje i pronađe mirno rješenje za situaciju u zemlji koje bi bilo prihvatljivo za libijski narod.

Visoka predstavnica EU-a je kazala da odgovorni za nasilje nad civilima moraju biti izvedeni pred lice pravde i pozdravila odluku VSUN-a da se obrati tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda, jer, kako je naglasila, međunarodna zajednica neće tolerirati nekažnjavanje za zločine.