|

EU pozdravila uvođenje sankcija libijskom čelniku

EU pozdravila uvođenje sankcija libijskom čelniku
0
F
FENA
27.2.2011. u 15:39
2
komentara
0

dijeljenja
EU pozdravila uvođenje sankcija libijskom čelniku Foto: SkyNews
Visoka evropska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozdravila je usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, kojom se zamrzava imovina libijskog čelnika Moammera Gaddafija i petero njegove djece, a od Međunarodnog krivičnog suda traži da ispita nasilje režima nad stanovništvom, jer se ono može smatrati zločinom protiv čovječnosti.
"Pozdravljam noćašnje usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi s događajima u Libiji", navela je u saopćenju Catherine Ashton.

Evropska unija u potpunosti podržava rezoluciju i provest će sve kaznene mjere, poručila je ona i dodala da se Bruxelles već priprema za zamrzavanje imovine Gaddafijeve porodice, provođenje zabrane putovanja i embargo na kupovinu i prodaju oružja.

"Formalna odluka bit će donesena u najskorije vrijeme kako bi (rezolucija) bila hitno i u potpunosti provedena", poručila je Ashton, napomenuvši da je u neprestanom kontaktu s UN-om i SAD-om radi dogovora o narednim koracima.

Ashton je rekla da se u subotu sastala s američkim državnim podtajnikom Billom Burnsom i da je razgovarala telefonom sa šeficom američke diplomatije Hillary Clinton.

"Nastavit ćemo te razgovore kada se u ponedjeljak budemo sastali u Ženevi, a tokom vikenda ćemo koordinirati napore", kazala je ona, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima, rezolucija VSUN-a pokazuje da međunarodna zajednica neće tolerirati ono što se događa u Libiji i da je ujedinjena u naporima da zaustavi nasilje u toj sjevernoafričkoj zemlji.

"Kršenje ljudskih prava mora smjesta prestati. Gaddafi i libijske vlasti znaju da će njihovi neprihvatljivi i gnusni postupci imati posljedice", rekla je Ashton i pozvala libijskog lidera da okonča nasilje i pronađe mirno rješenje za situaciju u zemlji koje bi bilo prihvatljivo za libijski narod.

Visoka predstavnica EU-a je kazala da odgovorni za nasilje nad civilima moraju biti izvedeni pred lice pravde i pozdravila odluku VSUN-a da se obrati tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda, jer, kako je naglasila, međunarodna zajednica neće tolerirati nekažnjavanje za zločine.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...