Proširene sankcije Libiji
0

Evropska unija zamrznula rad 26 firmi i dva privatna lica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zemlje Evropske unije suglasile su se da prošire sankcije Libiji, zamrzavanjem rada 26 firmi i dva privatna lica u namjeri da primoraju Moamera Gadafija da napusti vlast.

Dodatne mjere koje je EU uvela obuhvaćaju 11 energetskih kompanija, posljednjih koje su još preostale u libijskom naftnom i plinskom sektoru, a kojima sankcije ranije nisu uvedene, čime je broj firmi pod kaznom Unije dostigao 46.

Također, za 38 ljudi iz bliskog Gadafijevog okruženja EU je uvela zabranu putovanja u zemlje EU-a i zamrznula njihova sredstva.

Nakon sastanka u Luxembourgu u utorak, ministri EU-a upozorili su Gadafija da bi protiv njega i njegovih saradnika mogle biti uvedene i nove kaznene mjere, prenosi Reuters.

"Zemlje članice (EU) nastavit će sprečavati režim da zarađuje od izvoza nafte i plina. Ukoliko bude potrebno, one će uvesti i dodatne mjere", navodi se u saopćenju nakon sastanka.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton saopćila je u utorak da libijski režim mora okončati nasilje nad civilima i poštovati ljudska prava.

"I dalje smo zabrinuti zbog humanitarne situacije u Libiji i na njenim granicama. EU je odlučila da ako Ujedinjene nacije to zatraže, provesti operaciju 'EUFOR Libija', kao humanitarnu potporu", navodi se u saopćenju ureda Catherine Ashton u kojem je potvrđeno da je Unija proširila sankcije Libiji, posebno u naftnom i plinskom sektoru.

Na sastanku u Luxembourgu bilo je riječi io situaciji u Siriji, Bahreinu i Jemenu, a donesen je zaključak da u sve tri zemlje vlasti trebaju pokazati uzdržanost.

"Svi uhapšeni tokom mirnih demonstracija odmah moraju biti oslobođeni. Vlasti moraju provesti istragu o pogibijama demonstranata i krivce privesti pravdi. Pozivamo sirijske vlasti da bez odgađanja ukinu vanredno stanje", ističe se u saopćenju.

EU je pozvala predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha da poduzme konkretne korake kako bi omogućio legitimnu i mirnu političku tranziciju i pozdravila hapšenje predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa i obećanje njegovog nasljednika Alassana Ouattare da će provoditi politiku pomirenja i obnove te zemlje.