{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguća i vojna intervencija EU u Libiji

S
24.2.2011. u 20:05
0
15
Moguća i vojna intervencija EU u Libiji
0
Moguća i vojna intervencija EU u Libiji
Foto: AP
EU razmatra nekoliko opcija za izvlačenje svojih građana iz nemirima zahvaćene Libije - izjavio je visoki službenik EU, koji je zatražio da ostane anoniman.
On je u Briselu, gdje je u toku zasjedanje ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa, rekao da je jedna od opcija koja se najčešće pominje "humanitarno - vojna intervencija", javlja dopisnik Srne.

U Libiji se, prema dostupnim informacijama, nalazi još oko 6 000 građana EU, većinom zaposlenih u naftnim kompanijama, koji do sada nisu uspjeli da se evakuišu.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa zemljama članicama i razmatra se kako iskoristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju, civilna i vojna, kako bi izvukli preostale državljane EU", rekao je ovaj službenik.

Danas ranije, EU je u saopštenju koje su izdali ambasadori zemalja članica EU, pozvala na momentalni prekid prekomjerne upotrebe sile protiv libijskih demonstranata, ali i da za sada "ne namjerava uvesti sankcije režimu pukovnika Gadafija".

"Evropska unija osuđuje neprihvatljivo korištenje sile protiv građana i, ukaže li se potreba, unija je spremna da preduzme dalje mjere", navodi se u saopštenju.

Te mjere predviđaju zabranu izdavanja viza libijskim državljanima, uspostavu embarga na oružje i zamrzavanje sredstava Gadafijeve porodice i visokih državnih službenika u inostranim bankama.

EU je podijeljena po pitanju nametanja sankcija libijskom režimu, u čemu prednjače Francuska, Njemačka i Finska. Međutim, ostale zemlje ne dijele mišljenje da bi sankcije u ovoj fazi pridonijele suzbijanju nasilja nad demonstrantima ili izvlačenju preostalih državljana EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: