Gdje se skriva i dalje nije poznato
0

Gadafi pozvao Libijce da izađu na ulice "u milionima"

FENA
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
Svrgnuti libijski čelnik Muamer Gadafi u četvrtak je pozvao Libijce da izađu na ulice "u milionima" kako bi izrazili protivljenje prelaznim vođama zemlje.

U audio poruci emitovanoj na TV stanici Arrai sa sjedištem u Siriji, on je izjavio da su uslovi u Libiji postali "nepodnošljivi", prenosi BBC.

Poruka je došla u vrijeme dok se nastavljaju teške borbe između snaga odanih Gadafiju i onih koje su protiv njega u gradu Sirteu.

Boravište pukovnika Gadafija ostalo je nepoznato.

Pukovnik Gadafi i njegov portparol redovno koriste TV stanicu Arrai kao sredstvo širenja njegovih poruka otkako je on napustio libijsku prijestonicu, Tripoli, koje su 23. augusta osvojile snage Prelaznog nacionalnog vijeća.

Posljednji govor pukovnika Gadafija na Arraiju emitovan je 20. septembra.

Nejasno je kada je govor, emitovan u četvrtak, snimljen, ali je Gadafi izjavio: "Pozivam libijski narod, muškarce i žene, da u milionima izađu na trgove i ulice svih gradova".

"Idite mirno, budite hrabri, izađite na ulice, podignite naše zelene zastave prema nebu. Ne plašite se nikoga. Vi ste narod. Pravo je na vašoj strani. Vi ste uspravan narod na zemlji", poručio je Gadafi.

Pukovnik Gadafi doveo je u pitanje pravo Prelaznog nacionalnog vijeća da vlada, izjavom: "Kako su oni dobili svoj legitimitet? Da li ih je libijski narod izabrao? Da li ih je libijski narod imenovao?"

"Onima koji priznaju vijeće, poručujem: budite spremni za stvaranje prelaznih vijeća u vašim zemljama koje nameću snage flota (zapadnih sila) da vas odsad smjene, jedne po jedne".