Uložio u nekretnine i kompanije
0

Gadafi je prije smrti iz Libije tajno izvukao 200 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Prema izjavama visokih libijskih dužnosnika Muamer Gadafi je prije smrti iz Libije tajno izvukao više od 200 miliona američkih dolara, te ih uložio sirom svijeta u nekretnine, kompanije ili položio na tajne bankovne račune.

To znači da je po glavi stanovnika Libije uzeto oko 30.000 dolara, što je mnogo više nego su zapade vlade ranije sumnjale.

Nove procjene o novcu, rezervama zlata i investicijama svrgnutog libijskog predsjednika koji je ubijen u četvrtak su "zapanjujuće", izjavila je osoba koja je imala priliku proučiti detaljne evidencije Gadafijeve imovine, prenose zapadni mediji.

Ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim, Gadafi će ući u historiju kao jedan od najpohlepnijih svjetskih lidera, zajedno sa Mobutu Sese Seko iz Demokratske Republike Kongo i Ferdinandom Marcosom sa Filipina.

Nova libijska vlada će vjerovatno tražiti povrat novca u zemlju, u cilju njene modernizacije nakon 42 godine vladavine Muamera Gadafija.

Većina novca je bila od libijskih institucija kao što su Centralna banka Libije, Libijski investicijski ured, Libijska inostrana banka ili Libijska nacionalna naftna kompanija.

Vlade Francuske, Italije, Engleske i Njemačke su zamrznule još 30 milijardi dolara. Ranije su istražitelji procjenjivali da je Gadafi imao zalihu od još oko 30 milijardi dolara.