U Gadafijevom uporištu
0

Libija: Pobunjenici pronašli hemijsko oružje u pustinji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici pronašli su hemijsko oružje u pustinjskom uporištu svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija, ali posustaju oko uporišta Bani Valida i Sirta gdje vlada metež i nedostatak municije, javljaju u četvrtak agencije uz vijest o pronalasku 23 milijarde dolara imovine u Libijskoj centralnoj banci.

Glasnogovornik vojske Libijskog nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Fathi Bašaaga rekao je da su osvojili Džufru, 700 kilometara jugoistočno od Tripolija i "pronašli skladište hemijskog oružja".

"To skladište sada nadziru naši borci, rekao je, ali vijest nema potvrde iz nezavisnih izvora", piše Reuters i podsjeća da je Libija trebala uništiti sve zalihe hemijskog oružja po sporazumu sa Zapadom iz 2004., kad se odrekla nuklearnog programa. Organizacija za zabranu hemijskog oružja ocijenila je da je Gadafi zadržao 9,5 tona bojnog otrova iperita na tajnoj lokaciji.

Osim kod Sabe, koja je po NTC-u napola osvojena, Gadafiju odane snage pružaju otpor u najjačim svojim uporištima Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, te u Gadafijevu rodnom gradu Sirtu.

NATO je za tri mjeseca produžio zračnu operaciju nad Libijom kako bi pomogao pobunjenicima da osvoje cijelu zemlju, a agencije u četvrtak javljaju o haosu među pobunjenicima, gdje je bilo zadnjih dana velikih gubitaka i panična povlačenja.

U Bani Validu umorni su borci pucali na deve i ovce. Bilo je samoranjavanja i ubistava pogreškom pred očima novinara, pišu Reuters i AFP. Zapovjednici tvrde da su te nevolje posljedica slabe koordinacije i nejedinstvena zapovjedništva. Ojađeni borci NTC-a sve

češće optužuju da su se u njihove redove uvukli izdajice koji dojavljuju podatke protivniku i sabotiraju napade.

"Kod Sirta su borbe stale jer nemamo streljiva", rekao je za AFP zapovjednik Mustafa ben Dardef, a Reuters prenosi da borci ne mogu napredovati jer iz Sirta Gadafijevi ljudi stalno napadaju artiljerije.

"Uvjeren sam sto posto da se neko vrlo važan krije u Sirtu - sam Gadafi ili jedan od njegovih sinova, jer su njegove snage samoubilački nastrojene u tom području", rekao je Reutersu borac Hamed Al-Hači.

Sedam NTC-ovih boraca ubijeno je u zasjedi koju su im postavili progadafijevi ratnici kod Bani Valida, a jedan je dužnosnik NTC-a rekao da su progadafijeve snage u Bani Validu "hladnokrvno smaknule" najmanje 16 civila u zadnja dva dana sumnjičeći ih da potpomažu NTC".

Nasuprot vijestima o metežu, dobra je novost da je Libijsko nacionalno prijelazno vijeće (NTC) dobilo neočekivan dar pronalaskom 23 milijarde dolara imovine u Libijskoj centralnoj banci koje Gadafijev režim nije potrošio, piše u četvrtak britanski dnevnik The Financial Times.

NTC je u stisci s vremenom da preuzme nadzor u zemlji i obnovi rad ekonomskih i novčarskih ustanova paraliziranih višemjesečnom bitkom protiv bivšeg režima. Vafik Šater, zadužen za finansije u stabilizacijskoj ekipi NTC-a, rekao je da imaju dovoljno novca da vode zemlju do šest mjeseci te da je "stanje bolje nego što smo prvotno predvidjeli".

Libija poziva međunarodnu zajednicu da ukine sankcije kako bi oslobodila oko 170 milijarda dolara zamrznute libijske imovine i pomogla novom vodstvu. Imovinu su razne vlade u svijetu zamrznule u skladu s UN-ovih sankcijama donesenima protiv Gadafijeva režima u februaru i martu.