DNK Evrope
0

Fule: Proširenje EU nije uzrok problema, već dio njihovog rješenja

FENA
Stefan Fule
Stefan Fule
Komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule izjavio je danas da je EU tokom svog razvoja omogućila svojim građanima da uživaju u ranije nezabilježenom periodu mira i sve većeg prosperiteta.

U obraćanju povodom Dana Evrope, Fule je podsjetio da je 9. maja 1950. Robert Šuman predstavio svoj prijedlog kojim je postavljen temelj Evropske unije, jedinstvenog projekta ujedinjene zajednice koja počiva na zajedničkim vrijednostima i načelima.

Istakao je da je proširenje u "DNK" Evrope koja, uprkos svim poteškoćama kroz koje je nedavno prošla, i dalje predstavlja izvor inspiracije: sa svojim vrijednostima, životnim standardom, a u slučaju proširenja i svojom moći transformacije koju donose reforme i promjene potrebne da bi se dostigao evropski standard u svim oblastima života.

"Evropska unija i dalje raste. Hrvatska će nam se uskoro pridružiti. Srbija je dobila status kandidata, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu sljedećeg mjeseca. Ostale zemlje u procesu proširenja također se kreću ka Evropskoj uniji. Odlučni smo da održimo ovaj proces uprkos izazovima s kojima se Evropa trenutno suočava", kazao je Fule.

Dodao je da se ti izazovi odnose na globalizaciju, a ne na proširenje, jer proširenje nije uzrok, već dio njihovog rješenja.

"Da bismo uspjeli, moramo raditi zajedno. Vi ćete imati bitnu ulogu u tome, a posebno nakon što se pridružite Evropskoj uniji. Zajedno možemo oblikovati budućnost Evrope u skladu s vizijom njenih osnivača. Danas je Dan Evrope - uživajte u njemu", poručio je Fule.