{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kipar predsjedava Vijećem EU u momentu važnog preokreta

31.7.2012. u 13:54
5
0
Kipar predsjedava Vijećem EU u momentu važnog preokreta
5
Kipar predsjedava Vijećem EU u momentu važnog preokreta
Stupanje Republike Kipar na mjesto predsjedavajućeg Vijeća Evropske unije dolazi u momentu važnog preokreta za budućnost Evrope, uključujući brojne izazove koji zahtijevaju našu punu pozornost u sve povezanijem međunarodnom okruženju u kojem Evropa i dalje ima ključnu ulogu, navodi se u zajedničkom članku kojeg potpisuju komesar za proširenje Štefan Fule i ministrica vanskih poslova Erato Kozakou-Marcoullis.
Oni navode da je stoga bitno prisjetiti se te, s jedne strane, privlačne snage Unije, koja je dokazana uzastopnim rundama proširenja tokom njene pedesetpetogodišnje istorije, a s druge strane, te proste činjenice da je ujedinjenje kontinenta pod okriljem Unije još uvijek nedovršen projekat.

"Proces proširenja, kao što je opšte priznato, jedna je od naših najuspješnijih politika koja promoviše neosporne prednosti Unije po pitanju unapređenja i konsolidovanja uslova mira, demokratije, stabilnosti i prosperiteta širom Evrope. Sama perspektiva članstva u EU daje zemljama podnositeljima zahtjeva za članstvo jak podsticaj za demokratsku transformaciju i strukturalne reforme.

Upravo je to razlog zašto je proširenje Unije jedan od ključnih prioriteta za kiparsko predsjedavanje, te će biti učinjeni svi napori da se postigne opipljiv napredak po svim pitanjima u vezi s tim, od Islanda na jednom kraju dijagonalne ose, do Turske na drugom kraju i Zapadnog Balkana između", navodi se u tekstu.

Počevši sa Islandom, čiji su pregovori o pristupanju znatno napredovali od 2010. godine, Füle i Kozakou-Marcoullis vjeruju da bi ostatak godine trebalo iskoristiti što je moguće efikasnije i djelotvornije kako bi se cijeli proces priveo nadomak završetka. Konačno pristupanje Islanda će nesumnjivo učvrstiti nordijsku dimenziju Unije koja će svima biti od velike koristi.

"Slično tome, napredovanje Turske u procesu pristupanja je od ključnog značaja, te ćemo nastaviti da pratimo napredak Turske s ciljem postizanja konkretnih rezultata u skladu sa njenim pregovaračkim okvirom i relevantnim zaključcima Vijeća.

Jednako je važno da se ostvari napredak na pozitivnom dnevnom redu koji, u skladu sa zaključcima Vijeća iz decembra 2011. godine, nije zamjena za proces pristupanja nego njegova podrška.

Po pitanju Zapadnog Balkana, postoji snažan konsenzus između svih partnera da je pristupanje Hrvatske u julu 2013. godine odlična prilika da se iskoristi povoljan zamah koji je nastao kako bi se dodatno pojačala evropska perspektiva regije", stoji u obraćanju javnosti evropskih zvaničnika.

U kontekstu rečenog, početak pregovora o pristupanju Crne Gore je najznačajniji pomak i radujemo se pružanju doprinosa njenom napredovanju. Nadamo se da će sve zemlje Zapadnog Balkana biti u mogućnosti da profitiraju od njenih reformi i ovog zamaha koji su ostvarile Hrvatska i Crna Gora.

Robert Schuman je u svom govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u septembru 1948. godine izjavio da se Evropa mora ujediniti kako bi opstala. Obaveza je svih nas da obratimo pažnju na njegov dalekovidan i još uvijek relevantan zadatak. Njegovo ispunjenje bar djelimično zavisi od garantovanja, prema riječima Jeana Monneta, drugog velikog začetnika EU, da se članstvo proširi na sve demokratske nacije Evrope koje prihvataju naše vrijednosti, ciljeve, pravila i institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: