Japan
0

Fukushima ispustila dva puta više radijacije

Sarajevo-x.com
Japan je uduplao svoje procjene količine radijacije koja je iscurila iz cunamijem oštećene nuklearne elektrane Fukushima, prenosi BBC News.

Agencija za nuklearnu sigurnost Japana saopćila je da su topljenja jezgre u tri reaktora nastala ranije nego što se vjerovalo.

Ovi zaključci objavljeni su prije početka rada desetočlanog ekspertnog vijeća, koje će istražiti uzroke nuklearne nesreće.

Operator postrojenja nada se da će uspjeti zatvoriti elektranu do januara, iako postoji zabrinutost da bi to moglo potrajati duže jer radijacija još uvijek curi.

Više od 80.000 stanovnika koji žive u krugu od 20 km od elektrane evakuirano je iz njihovih domova, dok je izvan kruga izvršena dobrovoljna evakuacija.

Glasnogovornik vlade, Yukio Edano, izjavio je da se razmatra mogućnost novih evakuacija, jer oblik zemljišta i smjer vjetra može uzrokovati nakupljanje radijacije u neki predjelima.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) saopćila je da je 770.000 terabekerela završilo u atmosferi nakon nesreće 11. marta, dvaput više nego što je ranije procijenjeno.

Iako je ovaj iznos samo 15 posto iznosa koji je ispušten iz Černobila 1986. godine, najveće nuklearne katastrofe, sugeriše se da je kontaminacija predjela oko postrojenja veća nego što se ranije smatralo.

Istraga UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ukazala je na grešku, koju je Japan priznao, na neplaniranje rizika od vala koji će uništiti pomoćne generatore.

Iako je morski zid za zaštitu od valova visok šest metara, on nije bio dovoljan jer je visina vala cunamija iznosila 14 metara.

IAEA u svom izvještaju navodi potrebu za nezavisnim nadzornim tijelima u nuklearnoj industriji.

Japanska Agencija za nuklearnu sigurnost dio je ministarstva industrije koja promovira nuklearnu energiju.

U izvještaju do kojeg je dospjela japanska agencija NHK, planira se podjela ova dva tijela.