Svijet
0

Francuzi pesimistični o budućnosti Evrope

SRNA
Većina Francuza je pesimistična kada je u pitanju budućnost Evrope, deset mjeseci pred izbore, podaci su koje je danas objavio Eurobarometar.

Više od polovine Francuza, odnosno 52 posto onih koji su učestvovali u anketi, izjavilo je da je pesimistično kada je u pitanju budućnost Evrope, 68 posto ih je ubijeđeno da najgora kriza tek predstoji, a čak 92 posto smatra da je stanje francuske privrede loše.

Oko 55 posto misli da se njihov glas ne računa u EU, dok 67 posto priznaje da ne zna koja su njihova prava kao građanina EU, a 38 posto se ne osjećaju kao građani Unije.

Međutim , 61 posto Francuza osjećaju se kao građani EU, što je za procenat manje od evropskog prosjeka. U Njemačkoj čak 73 posto građana osjeća da pripada Uniji, a rekordan broj onih koji se osjećaju kao građani EU živi Luksemburgu.

Uprkos krizi, opšte osjećanje pripadnosti Uniji nije promijenjeno od 2010. godine i iznosi 62 posto.

Kada je u pitanju budućnost EU, 55 posto Nijemaca je optimistično, dok je najveći procenat pesimizma, čak 70 posto, u državama koje su najviše pogođene krizom: Grčkoj, Kipru i Portugalu.

Rezultati istraživanja pokazuju da su Francuzi daleko ispod prosjeka EU, odnosno da su na posljednjem mjestu kada je u pitanju poznavanje njihovih prava u EU.

Više od dvije trećine Evropljana smatra da se njihov glas ne vrednuje u Evropi, a najveći procenat, 89 posto, je u Grčkoj i Kipru. Slijede Portugal, Italija i Španija sa 80 posto.

Anketa je realizovana između 10. i 26. maja u 28 država članica EU. U anketi su učestvovali i građani Hrvatske, iako je ona pristupila Uniji 1. jula.

U Francuskoj je u anketi učestvovalo 1.019 ispitanika.