{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropljani gube povjerenje u sposobnost lidera

S
18.9.2013. u 19:56
0
5
Evropljani gube povjerenje u sposobnost lidera
0
Evropljani gube povjerenje u sposobnost lidera
Rezultati anketa u 11 država članica EU, Turskoj i SAD-u pokazali su da građani EU gube povjerenje u sposobnost svojih lidera za vođenje ekonomije evropskog bloka.
Anketu su obavile američka istraživačka organizacija Maršalov fond i privatna italijanska fondacija Kompanija de San Paolo.

Više od trećine ispitanih (68 posto) u Evropi smatra da članice treba da zadrže ovlaštenja nad svojom ekonomskom i budžetskom politikom, što je povećanje za 11 posto u odnosu na prošlogodišnje podatke.

Samo četvrtina ispitanih (26 posto) bilo je za dodatna ovlaštenja EU, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 27 posto.

Evropska komisija tvrdi da bi snažnija ekonomska ovlaštenja Briselu pomogla da riješi krizu.

Analitičari smatraju da bi rezultati ankete mogli pojačati strahovanja da će na narednim evropskim izborima antievropske stranke ostvariti značajnije rezultate.

Sve više ljudi smatra da je članstvo EU loše po njihove ekonomije, što je posebno izraženo u zemljama najteže pogođenim krizom. U Španiji 44 posto ispitanih smatra da je članstvo u EU loše, što je povećanje od šest posto u poređenju sa prošlogodišnjim podacima.

U Francuskoj je 36 posto nezadovoljno članstvom i to je povećanje sa prošlogodišnjih 25 posto.

Ispitivanje, koje se vrši svake godine od 2002. godine, obavljeno je u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji i Švedskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: