{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan jaz između bogatih i siromašnih u Evropskoj uniji

S
13.11.2013. u 19:27
3
47
Povećan jaz između bogatih i siromašnih u Evropskoj uniji
3
Povećan jaz između bogatih i siromašnih u Evropskoj uniji
Foto: AFP
Ekonomska kriza u EU povećala je jaz između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva, pokazalo je novo ispitivanje o uticaju krize na evropske građane koje je realizovao Evropski fond za poboljšanje uslova života i rada (Eurofound).
Ispitivanje Evrofonda o utjecaju krize na blagostanje i osjećaj zadovoljstva životom u Evropi provedeno je u 28 država članica EU i u šest drugih evropskih država.

Rezultati su pokazali da je blagostanje po većini pokazatelja najveće u Danskoj, a slijede Finska, Švedska i Holandija, objavio je danas "Euroaktiv".

Povećanje blagostanja najveće je među najbogatijim slojevima društva, a najveći pad osjećaju oni sa najnižim primanjima, što ukazuje na širenje jaza između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva.

Međutim Finska, Švedska i Holandija zabilježile su, ipak, manje zadovoljstvo životom između 2007. i 2011. godine, uprkos umjerenom utjecaju ekonomske krize u tim zemljama.

Najveći pad blagostanja od 2007. godine zabilježen je u Grčkoj i Estoniji, ali je u nekim siromašnim zemljama, kao što su Bugarska i Rumunija, došlo do poboljšanja.

U Francuskoj je zabilježen visok stepen stresa, u Italiji usamljenosti, a u Velikoj Britaniji slaba volja za životom. Rumuni i Holanđani su u velikom procentu zadovoljni obrazovanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: