I ranije napadao migrante
45

Francuz osumnjičen za ubistvo Kurda rekao istražiteljima da gaji patološku mržnju prema strancima

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuz priveden zbog ubistva tri Kurda u Parizu prošle sedmice rekao je istražiteljima da gaji "patološku" mržnju prema strancima, rekao je u nedjelju gradski tužilac.

On je uhapšen u petak nakon što je ubio dvojicu muškaraca i ženu u kurdskom kulturnom centru i obližnjem kurdskom kafiću u 10. pariskom okrugu, što je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao "podli" napad na Kurde u Francuskoj.

Ubistva su šokirala Francusku i zaprepastila kurdsku zajednicu, koja se spremala da obilježi 10. godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivista 2013. Hiljade ljudi izašlo je na ulice širom Francuske na protestima ovog vikenda da se žale na nedostatak bezbjednost. Oni tvrde da su Francuske službe bezbjednosti učinile premalo da spriječe pucnjavu. Na protestima u Parizu došlo je do sukoba između dijela demonstranata i policije.

Osumnjičeni je tokom ispitivanja rekao da je od provale u njegovu kuću 2016. godine osjećao "mržnju prema strancima koja je postala potpuno patološka", navela je tužiteljica Laure Beccuau u izjavi. Od tada je želio da ubije migrante ili strance koji nisu iz Evrope.

Muškarac je sebe opisao kao "depresivnog" te je rekao da ima "samoubilačke" sklonosti, navodeći da je planirao da se ubije posljednjim metkom nakon napada, rekao je tužilac.

Osumnjičeni muškarac (69) je istražiteljima rekao da je prvo otputovao u grad Saint-Denis sjeverno od Pariza, naoružan pištoljem i tražeći strance za "ubistvo". Odustao je od te ideje jer je bilo malo ljudi, a njegova odjeća mu je otežavala punjenje pištolja.

Konačno je odlučio da se uputi u Rue d'Enghien u 10. okrugu Pariza jer je znao da tamo postoji kurdski kulturni centar. Kada je stigao u centar, otvorio je vatru.

Pretresom kuće roditelja osumnjičenog, gdje je on živio, nisu pronađeni dokazi o povezanosti s ekstremističkom ideologijom, rekao je pariški tužilac.

Predstavnici Kurda pozvali su da se pucnjava u petak smatra terorističkim napadom. Tužilac je rekao da je ispitivanje muškarca prekinuto u subotu zbog njegovog zdravstvenog stanja i da je prebačen na psihijatrijsku jedinicu.

Francuski mediji opisuju muškarca kao bivšeg francuskog konduktera i ljubitelja oružja koji je rođen u okolini Pariza i imao je historiju krivičnih djela.

Nedavno je pušten iz zatvora, gdje je odležao godinu dana u istražnom zatvoru čekajući suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u istočnom Parizu prije godinu dana, gdje je optužen da je izbo migrante i sjekao im šatore mačem.