Svijet
24

Francuski novinar i bivši talac IDIL-a: Zračni napadi u Siriji su zamka

FENA
Francuski novinar Nicolas Henin koji je proveo deset mjeseci kao talac Islamske države protivi se zračnim napadima u Siriji, tvrdeći kako su oni zamka i za Veliku Britaniju i za druge članice koalicije.

Henin je u intervjuu za The Syria Campaign rekao kako bi na područjima u Siriji koja su pod kontrolom opozicije trebalo zabraniti prelete i zračne napade.

"Pobjednik u ovom ratu neće biti strana koja ima najnovije, najskuplje i najsofisticiranije oružje nego ona koja uspije pridobiti stanovnike Sirije na svoju stranu. Stotine hiljada izbjeglica napušta svoje domove a to je sve što IDIL želi - dobiti njihovu zemlju", rekao je Henin te dodao kako zračni udari Međunarodne koalicije nisu naštetili islamistima već su samo ljude gurnuli u njihove ruke.

"Mi moramo ohrabriti lokalno stanovništvo - i to je ključ rješenja ove situacije - moramo im dati da ima nade za političko rješenje. Tada će se Islamska država urušiti, i izgubiti teritorij vrlo brzo. Međunarodna koalicija mora donijeti odluku da će regije koje su pod kontrolom opozicije u Siriji biti zona u kojoj će biti zabranjeni letovi - i međunarodnih snaga, i Rusije i Bašara al Asada. Ako se osigura sigurnost lokalnom stanovništvu, to će biti pogubno za IDIL", objasnio je francuski novinar i dodao da na ovaj način Zapad samo povećava snagu IDIL-a i tragediju naroda Sirije.