Svijet
3

Francuski lovci izveli prve letove sa nosača u zaljevu Basra

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski vojni avioni danas su izveli prve letove izned terotorije koju u Siriji i Iraku kontrolira teroristička organizacija IDIL poletivši sa nosača "Charles de Gaulle" koji je nedavno poslan u zaljev Basra radi potreba borbe protiv IDIL-a.

Zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane je za televiziju BFM potvrdio da su francuski vojni avioni danas uspješno realizirali prve letove u Siriji i Iraku sa pomenutog broda, ali nisu otkrili da li se radilo samo o izviđačkim letovima ili su izvođeni napadi na tamošnja uporišta terorista.

Francuski predsjednik Francois Hollande je nakon današnjeg sastanka sa britanskim premijerom Davidom Cameronom u Parizu najavio da će u narednim danima biti znatno intenzivirani zračni napadi na položaje IDIL-a.

Francuski bombarderi su nakon nedavnog terorističkog napada u Parizu izveli niz žestokih zračnih udara na položaje ISIS-a u sirijskom Al Raqqahu. Ti napadi su izvođeni sa bombarderima koji su polijetali iz zračnih baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu.