|

Francuska misli ozbiljno: Nosač aviona kreće ka Bliskom istoku

Francuska misli ozbiljno: Nosač aviona kreće ka Bliskom istoku
30
Klix.ba
16.11.2015. u 08:37
121
komentara
30

dijeljenja
Francuska misli ozbiljno: Nosač aviona kreće ka Bliskom istoku Foto: EPA
Nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginula 131 osoba, francuske vlasti su najavile pojačanje svoje kampanje na položaje IDIL-a u Siriji i Iraku. Između ostalog, najavljeno je i slanje jedinog nosača aviona ove zemlje u vode Perzijskog zaljeva.
"Nosač aviona Charles de Gaulle spreman je 18. novembra isploviti iz luke Toulan, s ciljem borbe protiv IDIL-a. Očekuje se da će u Perzijski zaljev stići sredinom decembra", rekao je glasnogovornik francuskog parlamenta Stephane Le Foll.

Francuski predsjednik Francois Hollande smatra kako će se na ovaj način pojačati francuska vatrena moć i omogućiti bolja saradnja sa ostalim saveznicima na Bliskom istoku.

Podsjećamo, nakon višestrukih napada u Parizu u kojima su poginule 129 osoba, predsjednik Francuske je najavio beskompromisan i nemilosrdan obračun s terorizmom. Naime, dva dana nakon napada pokrenuta je pojačana zračna ofanziva na položaje IDIL-a u Siriji, prilikom kojih su francuski avioni u samo 24 sata izvršili više od 20 napada.
Prijavi grešku


Komentari (121)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...