{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska zbog sigurnosti želi izmijeniti Šengenski sporazum

A
Anadolija
12.2.2015. u 15:42
0
40
Francuska zbog sigurnosti želi izmijeniti Šengenski sporazum
0
Francuska zbog sigurnosti želi izmijeniti Šengenski sporazum
Foto: AFP
Francuska želi izmijeniti Šengenski sporazum kako bi pojačala mjere sigurnosti na aerodromima.
Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve danas je kazao da Francuska želi "modifikovati Šengenski sporazum" kako bi se na aerodromima evropskih zemalja mogle sprovoditi rutinske provjere i utvrđivati da li putnici predstavljati prijetnju. 

Cazeneuve je dao izjavu za francusku radiostanicu Info u kojoj je kazao da je prijedlog izmjene na "posebnom dnevnom redu" Samita Evropske unije (EU) koji se odvija u Briselu. 

Lideri EU danas se sastaju kako bi razgovarali o borbi protiv terorizma, nakon što se desio napad u Parizu.

Očekuje se da će razgovarati o pojačanim provjerama unutar Šengenske zone i razmjeni informacija o putnicima putem evidencije o imenima putnika kako bi se lakše identifikovali državljani EU koji pokušavaju putovati u konfliktna područja Sirije i Iraka.

Evidencija o imenima putnika je spisak imena koji sastavljaju aviokompanije prilikom putničkih prijava ili rezervacija leta, sa brojem sjedišta, datumom rezervacije, načinom plaćanja i putnom rutom. 

Jučer je Evropski parlament pozvan da pojača imigracijske provjere kada putnici ulaze u Šengensku zonu i da investira u obrazovne i društvene programe kako bi se iskorijenila radikalizacija.

Članovi parlamenta su također rekli da bi pod određenim uslovima širom EU podržali program za razmjenu podataka putem Evidencije o imenima putnika. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: