Svijet
0

Francuska oduzela pasoše putnicima u Siriju

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Francuske vlasti prvi put su oduzele pasoše od šest osoba za koje se sumnja da su planirale putovanje u Siriju kako bi se pridružili pripadnicima Islamske države.

Ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve kazao je da su obavještajne službe došle do informacija da su se šestorica muškaraca željela pridružiti grupi militanata IDIL-a.

Mjere koje su poduzete predstavljaju zapravo novi antiteroristički zakon koji je u ovoj zemlji usvojen prošlog novembra.

U međuvremenu, Francuska je poslala avion na nosač aviona u Bahreinu, a koji će se koristiti u borbama protiv militanata.

Avioni sa nosača Charles de Gaulle će se koristiti u napadu na pozicije Islamske države u Iraku, kazao je portparol ministarstva odbrane Jean-Yves Le Drian.

Francuska je započela operaciju Chammal u znaku podrške koaliciji SAD-a protiv Islamske države.

Mr Cazeneuve kazao je kako su vlasti poduzele mjere protiv šest muškaraca nakon što je njihovo putovanje u Siriju postalo neminovno.

Njihovi pasoši i lične karte oduzete su na period od šest mjeseci, nakon kojih se nalog može obnoviti. S druge strane, oni imaju pravo da sudu podnesu žalbu na ovakvu odluku.