Svijet
13

EU i SAD sutra u Parizu o mjerama protiv terorizma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri policija šest zemalja Evopske unije sutra će u Parizu s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) razgovarati o mjerama za suzbijanju terorizma, najavljeno je iz Brisela.

Osim predstavnika Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Italije, Belgije i SAD-a, sastanku će uime EU prisustvovati evropski komesar za migracije i unutarnje poslove Dimitris Vramopulos i ministar Rihards Kozlovskis uime letonskog predsjedavanja EU-om.

Na skupu će prije svega biti riječi o mjerama za sprječavanje terorističkih napada kakve su prošle nedjelje izvele dvije međusobno povezane islamističke grupe u Parizu.

Na pitanje zašto nisu pozvane ostale članice EU, glavni glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Šinas je novinarima rekao da se radi o neformalnoj konferenciji predstavnika zemalja koje su najviše ugrožene islamističkim terorizmom i koje su posljednjih godina bile mete napada.

Iako dnevni red nije objavljen, agenciji Tanjug je u sjedištu EU rečeno da će glavna tema sastanka biti bolja koordinacija sigurnosnih službi i razmjena podataka o osobama za koje se sumnja da su povezane s ekstremističkim grupama na Bliskom istoku.

Druga tačka dnevnog reda je zajednička evropska baza podataka o putnicima u aviosaobraćaju, koja bi mogla da pomogne da se otkriju oni koji pokušavaju da se pridruže borcima takozvane Islamske države u Iraku i Siriji i sličnim militantnim grupama, kao i oni koji se odatle vraćaju u EU.

Zahtjev za formiranje takve baze, u kojoj bi se imena i podaci o svim putnicima koji koriste evropske aerodrome čuvali do pet godina i bili dostupni službama sigurnosti zemalja članica i SAD-a, Evropski parlament je prošle godine odbio s obrazloženjem da bi to moglo da ugrozi privatnost građana.

Nova serija islamističkih napada podstakla je obnovu inicijative, a o ovoj temi će biti riječi i na zvaničnom skupu šefova diplomatija EU 21. januara u Briselu, kao i na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutrašnje poslove krajem mjeseca.