Svijet
29

Francuska traži strožije kontrole granica EU, Balkan glavni izvoznik kalašnjikova

Klix.ba
Svi građani Evropske unije suočit će se sa pooštrenim i sistematskim pregledima dokumenata kada ulaze ili izlaze u neku od 26 zemalja članica šengenskog sporazuma ako bude prihvaćen zahtjev Francuske.

Liderima zemalja članica EU stigli su zahtjevi na tri lista koje je napisala Francuska uoči hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, a koji je sazvan za petak nakon terorističkih napada u toj zemlji.

Francuzi zahtijevaju hitno usvajanje mjera čuvanja podataka o putnicima koji putuju avionom u zračnom prostoru EU, praćenja novčanih transakcija i drugih sredstava koja nisu elektronsko plaćanje, povećano dijeljenje informacija između obavještajnih službi u EU, te uvođenje novih okvira za prodaju i trgovinu oružjem, piše The Guardian.

Ukoliko ove mjere ne prihvate sve zemlje EU, Francuska je upozorila da će sama prikupljati podatke mimo EU. Pozvali su i da se uspostave hitni timovi koji će biti čuvari granica EU na grčko-turskoj granici, čemu se Atina protivi, te sistematskoj provjeri stotinama hiljada izbjeglica koje ulaze u EU iz Turske kako bi se osiguralo da potencijalne teroriste ne zloupotrebljavaju ove rute.

Nove mjere znače da će građani EU biti podvrgnuti dugim pasoškim kontrolama kada ulaze ili izlaze iz Šengena, te da će svi biti izloženi složenim provjerama. U srijedu je Brisel objavio kako će uskoro biti predložena zabrana prodavanja poluautomatskog oružja privatnim osobama. Nova pravila bi trebala poboljšati praćenje oružja na teritoriji EU uvođenjem oznaka, te donijeti rigoroznije kontrole prodaje oružja putem interneta kao i zabranu 3D oružja.

U Francuskim dokumentima "prst je uperen" u zemlje bivše Jugoslavije koje se navode kao glavni izvor kalašnjikova na tržištu EU, te je upućen poziv našim zemljama da spriječe krijumčarenje oružja, piše The Guardian.