vijesti
21

Slovenija i Austrija zatvaraju granice, Srbija i Hrvatska u problemu

Klix.ba
Na osnovu dogovora zemalja članica Schengena, Srbija je obaviještena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije, javio je večeras RTS. Hrvatska razmatra zatvaranje svoje granice, a tokom ponedjeljka isto je najavila i Makedonija

Kako Blic saznaje, inicijativa za zatvaranje granica je potekla od Slovenije, koja ovu mjeru naziva "usporavanjem". To faktički znači da će oni preko svoje granice propuštati najviše 2.500 ljudi dnevno.

To bi značilo da će, ukoliko Grčka nastavi ovim tempom da propušta izbjeglice preko svoje granice, najveći problem imati Hrvatska i Srbija.

Upravo zbog toga, Srbija pažljivo prati situaciju po ovom pitanju, zbog čega će, kako je najavljeno, po povratku premijera Srbije Aleksandra Vučića sutra iz Bujanovca i Preševa navečer oko 21 sat, biti održana još jedna sjednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Srbije, na kojoj će se razmatrati stav Srbije po tom pitanju.

No, državni sekretar u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic u ponedjeljak navečer je za 24ur.com demantirao tvrdnje iz Srbije.

Inače, proteklih nekoliko dana, u Srbiju dnevno ulazi oko 4.500 izbjeglica, što je manje nego u proteklom periodu. Taj ulazak usporen je i zbog nedavnog terorističkog napada u Parizu.

U ponedjeljak je hrvatski MUP izvijestio da je ukupno kroz Hrvatsku dosad prošlo više od 400.000 izbjeglica.

U zimskom prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu trenutno se nalazi 3.286 osoba. I dalje se očekuje dolazak migrantskog i izbjegličkog vala iz Srbije, navodi MUP RH na svojim internetskim stranicama. Glasnogovornica MUP-a Helena Biočić izjavila je ranije danas da dobar dio migranata koji prolaze kroz Hrvatsku posjeduje kod sebe neki dokument.

"Dobar dio migranata posjeduje kod sebe neki dokument. Oni koji i nemaju osobne dokumente imaju potvrdu o registraciji u nekoj od zemalja kroz koje su prošli - Grčkoj, Makedoniji, Srbiji", rekla je Biočić na redovitoj konferenciji za novinare u zimskom tranzitnome centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu.

U ponedjeljak je britanski Telegraph objavio da će Francuska za nekoliko dana zatražiti suspenziju Schengenskog režima i zatražit će da sve države članice Evropske unije ponovno uvedu granične kontrole. Pritom se to, kako navodi britanski list, posebno odnosi na Belgiju, koja se pokazala leglom napadača koji su se prije nekoliko dana okomili na francusku prijestolnicu.