Svijet
0

Nakon terorističkih napada u Parizu krizni sastanci u cijeloj Evropi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Glavni evropski gradovi su na prvoj liniji od subote da bi ojačali svoju odbranu, suočeni s terorizmom, te da bi osigurali sigurnost svog stanovništva nakon napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država (IDIL).

Francuski Le point prenosi da su u Londonu, Berlinu, Beču, Madridu i Rimu šefovi vlada održali ili bi trebalo da održe hitne sastanke, da bi izrazili svoju solidarnost s Francuskom te da se angažiraju i pruže svoju pomoć u borbi protiv terorizma.

U većini zemalja, sigurnost je pojačana oko francuskih institucija od interesa.

Belgija je, navodi Le Point, pozvala svoje građane da izbjegavaju odlaske u Francusku, gdje je u napadima od petka navečer poginulo najmanje 128 i povrijeđeno 250 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u subotu predsjedavao kriznim sastankom "nakon zastrašujućih terorističkih napada u Parizu". Jedan visoki zvaničnik londonske policijski je saopćio da su pojačane sigurnosne mjere.

Kako piše Le Point, Foreign Office je savjetovao na oprez svoje državljane na javnim mjestima u Francuskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sve biti učinjeno da "pomognemo da se pronađu izvršioci i podstrekači ovog napada i izvedemo zajedničku borbu protiv terorista".

Šef talijanske vlade Matteo Renzi je najavio pojačanje kontrola na cijelom poluotoku.

"Kao i svi Talijani, znam danas da teroristi neće pobijediti. Da je sloboda jača od varvarizma. Da je hrabrost jača od straha", poručio je Renzi.

"Danas, mi smo svi Francuska", rekao je šef španske vlade Mariano Rajoy, prije sastanka vijeća nacionalne sigurnosti u Madridu, pogođenom nizom napada na vozove 2004. godine, kada je poginula 191 osoba.

U istom trenutku se održavao hitan sastanak najviših zvaničnika antiteroriastičkih službi u zemlji. Ova komisija za procjenu terorističkih prijetnji u Španiji, treba da odluči da li će antiteroristički znak za uzbunu podići na najviši nivo.

Belgija je povećala kontrolu svojih granica u saradnji s francuskom i švicarskom vladom i stavila svoje službe sigurnosti "u stanje pojačane budnosti", a i Portugal je pojačao sigurnost na aerodromima i francuskim interesnim mjestima.

Vlade Poljske, Nizozemske, Švedske, Luksemburga bi trebale također održati vanredne sastanke o sigurnosti.

Izvan Evropske unije, Rusija, involvirana u sirijski sukob stavila je u stanje pripravnosti cijeli svoj sigurnosni sistem.