|

Brisel: Zastave na pola koplja ispred institucija EU-a

Brisel: Zastave na pola koplja ispred institucija EU-a
0
A
Anadolija
14.11.2015. u 15:07
8
komentara
0

dijeljenja
Brisel: Zastave na pola koplja ispred institucija EU-a Foto: EPA
U Briselu su sa nevjericom i zaprepaštenjem dočekane tragične vijesti o sinoćnjem terorističkom napadu u Parizu. U centru evropskih institucija danas vlada tišina neobična za subotnji dan, a zastave su spuštene na pola koplja ispred zgrada Evropske komisije, Evropskog vijeća i Parlamenta.
Sa ključnih evropskih adresa poslane su poruke zaprepaštenja brutalnošću terorističkih napada, saosjećanje prema žrtvama i njihovim najbližim, te podrške francuskoj državi da se odupre teroru.

"Na nas možete računati, stojimo zajedno u brobi protiv terorizma", poručio je Francuzima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je uvjeren da  terorizam nikada neće pobijediti demokratiju.

Prvi čovjek Evropskog parlamenta Martin Schulz ukazao je na ključne ciljeve terorista - da žele da šire strah, teror i podjele.

"Ali mi smo ujedinjeni u borbi protiv terorizma, u našoj namjeri da odgovorne za ove strašne zločine privedemo pravdi", poručio je Schulz u reakciji na pariški masakr.

"Više nego ikada", poručio je on, "opredijeljeni smo da branimo slobodu, jednakost, demokratiju i vadavinu zakona".

Inače, evropski lideri večeras putuju na skup svjetskih ekonomskih sila G20 u Antaliju, u Turskoj, gdje će, sasvim sigurno, posljednji teroristički napad u Parizu biti neizbježna tema koja će ukazati na hitnu potrebu formiranja efikasne globalne koalicije protiv terorizma.

U međuvremenu, Francuska je proglasila vanredno stanje na cijeloj svojoj teritoriji uz pojačano prisustvo vojske i policije i detaljne kontrole na granicama.

Što se tiče Brisela, vojne patrole pred evropskim institucijama, uvedene nakon terorističkih napada u Parizu početkom godine, sasvim sigurno neće uskoro vrijeme napustiti ulice, kao ni osjećaj zebnje među običnim ljudima.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...