Svijet
0

Francuska šalje oružje libijskim pobunjenicima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska šalje pomoć u oružju libijskim pobunjenicima u Zapadnim planinama u pokušaju da im pomogne da izvrše pritisak na uporište libijskog čelnika Moammara Gaddafija u prijestonici Tripoliju, javile su u srijedu novine Le Figaro.

Pozivajući se na neidentifikovane izvore, Le Figaro piše da je Francuska izbacila padobranima "velike količine oružja", uključujući raketne lansere, ofanzivne puške, mitraljeze i antitenkovske projektile u regiju Jebel Nafusa, prenosi Reuters.

Odluka da se pošalje oružje bez konsultovanja s partnerima iz NATO-a donesena je "jer nije bilo nikakvog drugog načina da se pomogne pobunjenicima", citirale su novine riječi visokog vojnog izvora.

Pobuna protiv Gaddafijeve 41-godišnje vladavine ostvarila je samo slabi napredak otkako su zemlje pod vodstvom NATO-a počele kampanju bombardovanja Gaddafijevih snaga prije tri mjeseca, ali pobunjenici trenutno tvrde da se približavaju Tripoliju.

Pobunjenici sa sjedištem u Zapadnim planinama, jugozapadno od libijske prijestonice, u nedjelju su ostvarili najveći prodor kada su se domogli grada Bir al-Ghanama, gdje se trenutno bore protiv Gaddafijevih snaga za kontrolu nad gradom.

Zvaničnici francuskog ministarstva odbrane nisu bili odmah dostupni radi komentara a zvaničnik ministarstva vanjskih poslova izjavio je da se ne bavi operativnim pitanjima i da ne može komentirati izvještaj.

Portpoarol vlade Francois Baroin odbio je komentirati novinski izvještaj.

Le Figaro je javio da su njegovi novinari vidjeli povjerljivu mapu koja prikazuje razna područja u planinama uključujući Yafran i Naslut pod kontrolom pobunjenika u koja bi se moglo poslati oružje.