{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu

23.8.2015. u 12:10
14
83
Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu
14
Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu
Ayoub El-Kahzzani
Francuska policija ispituje 25-godišnjeg Marokanca Ayoubu El-Kahzzanija koji je osumnjičen da je u petak pokušao izvesti napad u brzom vozu Tyalys na putu između Amsterdama i Pariza, javlja BBC.
Osumnjičeni, kojeg su uspjeli savladati putnici, povezan je s radikalnim islamističkim pokretom. Francuska policija ima pravo u pritvoru držati El-Kahzzanija četiri dana bez optužnice. Nakon pokušaja njegovog napada, sugurnost u Francuskoj je podignuta na viši nivo.

Povećan je broj patrola i sigurnosnih provjea na međunarodnim željezničkim stanicama, a vršit će se i detaljnije provjere prtljaga.

Nakon sastanka nacionalnog sigurnosnog vijeća u subotu, Belgija je saopćila da će zajedno s Francuskom pojačati kontrole u vozovima koji povezuju velike belgijske i holandske gradove s Parizom.

Osumnjičeni El-Kahzzani je u vez ušao u Briselu, a belgijski tužitelji provode zasebnu istragu. On se trenutno nalazi u Parizu na ispitivanju. Dosad je živio u Francuskoj, Španiji i Belgiji, a putovao je u Siriju.

Incident se dogodio u petak u blizini grada Arrasa u Francuskoj kada je jedan od putnika pokušao ući u toalet. Sreo je naoružanog napadača i pokušao ga savladati. U toj borbi je putnik ranjen.

El-Kahzzani je kod sebe imao pištolj, nož i kalašnjikov. Savladali su ga putnici Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler i Chris Norman. Stone je član Američkih zračnih snaga, a Skarlatos Nacionalne garde. Stone je zadobio posjekotine po vratu i ruci. U vozu su bila 554 putnika.

Putnici koji su spriječili katastrofu danas će biti gosti francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: