{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu

23.8.2015. u 12:10
14
83
Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu
14
Francuska policija ispituje osumnjičenog za pucnjavu u vozu
Ayoub El-Kahzzani
Francuska policija ispituje 25-godišnjeg Marokanca Ayoubu El-Kahzzanija koji je osumnjičen da je u petak pokušao izvesti napad u brzom vozu Tyalys na putu između Amsterdama i Pariza, javlja BBC.
Osumnjičeni, kojeg su uspjeli savladati putnici, povezan je s radikalnim islamističkim pokretom. Francuska policija ima pravo u pritvoru držati El-Kahzzanija četiri dana bez optužnice. Nakon pokušaja njegovog napada, sugurnost u Francuskoj je podignuta na viši nivo.

Povećan je broj patrola i sigurnosnih provjea na međunarodnim željezničkim stanicama, a vršit će se i detaljnije provjere prtljaga.

Nakon sastanka nacionalnog sigurnosnog vijeća u subotu, Belgija je saopćila da će zajedno s Francuskom pojačati kontrole u vozovima koji povezuju velike belgijske i holandske gradove s Parizom.

Osumnjičeni El-Kahzzani je u vez ušao u Briselu, a belgijski tužitelji provode zasebnu istragu. On se trenutno nalazi u Parizu na ispitivanju. Dosad je živio u Francuskoj, Španiji i Belgiji, a putovao je u Siriju.

Incident se dogodio u petak u blizini grada Arrasa u Francuskoj kada je jedan od putnika pokušao ući u toalet. Sreo je naoružanog napadača i pokušao ga savladati. U toj borbi je putnik ranjen.

El-Kahzzani je kod sebe imao pištolj, nož i kalašnjikov. Savladali su ga putnici Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler i Chris Norman. Stone je član Američkih zračnih snaga, a Skarlatos Nacionalne garde. Stone je zadobio posjekotine po vratu i ruci. U vozu su bila 554 putnika.

Putnici koji su spriječili katastrofu danas će biti gosti francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: