{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska mora poboljšati prava useljenika

F
21.9.2010. u 15:38
0
0
Francuska mora poboljšati prava useljenika
0
Francuska mora poboljšati prava useljenika
Foto: AP
Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg zatražio je u pismu francuskom ministru za useljeništvo Ericu Bessonu da njegova zemlja uvede "poboljšanja" kako bi "poštovala prava useljenika".
Pismo poslano još 3. augusta objavljeno je u utorak, u trenutku kada se Francuska našla na meti oštrih međunarodnih kritika zbog zatvaranja romskih naselja i protjerivanja više stotina Roma u Rumuniju i Bugarsku.

- Nužna su poboljšanja, ne samo što se tiče prihvata i azila imigranata, već i njihova boravka i povratka, ističe Hammarberg.

Premda ističe "napore" i potrebu "očuvanja francuske tradicije prihvata" stranaca, povjerenik ističe da se tražitelji azila i dalje "smještaju u nedostojnim i nesigurnim uvjetima". Pored toga ističe "nedovoljan broj mjesta" u azilantskim centrima (CADA).

Eric Besson u svom odgovoru podsjeća da je "Francuska u 2009. bila prva zemlja po broju prihvaćenih azilanata u Evropi i druga u svijetu iza SAD-a". Besson napominje da je 1. jula u okviru CADA-e otvoreno 1.000 novih mjesta, a ukupno ih je otvoreno 21.500.

Hammarberg žali i što "svake godine raste broj stranaca koji protjeruju iz zemlje" i zbog mogućih zloupotreba koje su s tim povezane. Besson je uzvratio da se pri hapšenju ilegalnih imigranata "poštuju zakon i etika" te da ih pravosuđe uvijek "pozorno prati", prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: