Svijet
1

Francuska: Imami pozvali muslimane da glasaju u nedjelju

FENA
Imami i islamske asocijacije u Francuskoj pozvali su muslimane da izvrše svoju građansku dužnost i glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora, u nedjelju 6. maja, javljaju agencije.

AP prenosi da u Francuskoj postoji višemilionska muslimanska manjina koja obično šuti u vrijeme izbora, ali da je, međutim, ove godine došlo do specijalne mobilizacije francuskih muslimana i poziva da se izjasne u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Poziv imama i islamskih udruženja predstavlja smio gest u zemlji u kojoj su statistike o vjerskoj pripadnosti formalno zabranjene i u kojoj je sekularizam ugraviran u Ustav, ocjenjuje AP.

"Ne živimo na Marsu, živimo u Francuskoj i stalno slušamo šta se događa" kaže Kamel Kabtan, rektor džamije u Lionu, koji se nalazi grupi imama iz skoro 30 džamija na jugoistoku Francuske koji su pozvali muslimane da 6. maja izađu na glasanje.

"Ovom inicijativom želimo da pokažemo da muslimani nisu građani drugog reda i da mogu da glasaju za koga hoće", dodao je Kabtan.

Korist od izlaska muslimana na birališta najprije bi mogao da ima socijalista Francois Hollande, koji vodi prema anketama javnog mnijenja, jer je konzervativni predsjednik Nicolas Sarkozy tokom svoje kampanje govorio protiv muslimana.

Eksperti navode da muslimani u siromašnim predgrađima i mladi muslimani imaju tendenciju da glasaju za ljevicu. Međutim, muslimani glasaju različito i nema garancija da će oni u velikom broju izaći na birališta jer su u prošlosti izbjegavali politiku, piše AP.

U Francuskoj ima više od pet miliona muslimana koji bi možda mogli da budu odlučujući glasovi "za" ili "protiv" jednog predsjedničkog kandidata, zaključuje AP.