BiH
0

Sarajevo: Otvoreno biračko mjesto za drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji

FENA
U Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu jutros u 7 sati otvoreno je biračko mjesto za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj susjednoj zemlji.

Na biračkom spisku u Ambasadi Srbije upisano je 100 birača, odnosno isti broj kao i u prvom krugu izbora koji su održani prije 14 dana, potvrdio je Feni predsjednik Biračkog odbora i ataše za medije u Ambasadi Marko Mijatović.

Po njegovim riječima, izborni proces se odvija bez problema, a biračko mjesto u Sarajevu otvoreno je do 20 sati.

Građani Srbije danas biraju novog šefa države između dosadašnjeg predsjednika Borisa Tadića i kandidata opozicione Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Prvi na glasačkom listiću je Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 posto, odnosno 989.454 glasova, a drugi je Nikolić, koji je osvojio 25,05 posto, odnosno 979.236 glasova.

Birači u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj glasaju, kao i u Srbiji, također, od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Ukupan broj biračkih mjesta u Srbiji i inozemstvu je 8.390, a na njima će moći glasati 6.770.013 birača.