U 7 sati otvorena biračka mjesta
0

Srbija danas bira predsjednika, Boris Tadić ili Tomislav Nikolić

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Građani Srbije danas u drugom krugu predsjedničkih izbora biraju novog šefa države. Birališta su otvorena od 7 do 20 sati.

U utrci za mjesto predsjednika Srbije su lider DS-a Boris Tadić i lider SNS-a Tomislav Nikolić, koji su u prvom krugu prije 15 dana dobili najviše glasova.

U prvom krugu lider DS-a je dobio 25,31 posto, odnosno 989.454 glasova, a Nikolić, 25,05 posto, odnosno 979.236 glasova, piše B92.

Birači na biračkim mjestima mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana.

Birač može da glasa i bez obavještenja o danu i vremenu održavanja izbora, koje je trebalo da dobiju na kućnu adresu.

Birač koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mjesto, o tome može da obavijesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati.

Građani Srbije u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj glasat će, takođe, danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

U BiH su otvorena dva biračka mjesta za današnji drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji, i to u Ambasadi Srbije u Sarajevu i u Konzulatu u Banjoj Luci, potvrđeno je Srni u Ambasadi Srbije.

Za glasanje u Sarajevu prijavilo se 100 glasača, a u Banjoj Luci 300, rekao je Srni Marko Mijatović, ataše za politička pitanja, kulturu i štampu u Ambasadi Srbije u Sarajevu.