Drugi krug predsjedničkih izbora
0

Građani Srbije u nedjelju biraju predsjednika

FENA
Građani Srbije u zemlji i inostranstvu u nedjelju, 20. maja, moći će da iskoriste biračko pravo i izjasne se o novom šefu države u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ukupno 6.770.013 birača izjašnjavat će se na 8.390 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati, a prvi će na birališta izaći građani koji žive u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Oni će pravo glasa moći da iskoriste u subotu, 19. maja, od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na općim izborima, bit će otvoreno 38 biračkih mjesta u 22 zemlje, što je upola manje u odnosu na 2008. godinu.

U nedjelju će, kao i u Srbiji, glasanje biti obavljeno u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj, a glasat će se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu, javio je Tanjug.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će proveden i na teritoriji Kosova, i to na 90 biračkih mjesta, a glasovi s teritorije te pokrajine bit će prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima prije dvije sedmice.

Među biračkim mjestima u zemlji je i 29 koja će biti smještena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za glasanje je odštampano 6.803.863 glasačkih listića, od čega je 33.850 listića odštampano kao rezerva.

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svijetlodrap boje, bit će Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 posto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 posto, odnosno 979.236 glasova. Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe za 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta.