Daily Telegraph
0

Francuska - da li je najgore prošlo?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
The Daily Telegraph u ponedjeljak izvještava da se Francuska sprema za novu sedmicu štrajkova, blokada i sporadičnih uličnih nereda u znak protesta zbog reforme penzionog sistema.

List piše da su protesti nastavljeni i tokom vikenda, pošto je u francuskom senatu konačno usvojen kontroverzni zakon o pomicanju starosne granice za odlazak u penziju, dok studenti najavljuju velike demonstracije za utorak, a sindikati sedmi po redu jednodnevni nacionalni štrajk za četvrtak.

Izvori iz Jelisejske palate međutim kažu da je predsjednik Nicolas Sarkozy uvjeren da konačno izglasavanje zakona znači da je najgore prošlo, te da sada, kakao kažu, može da se posveti važnijim stvarima.

Te obaveze uključuju reformu poreskog sistema i rada sindikata, koje francuski predsjednik smatra odgovornim za većinu ekonomskih problema u zemlji, piše Daily Telegraph.

Sarkozy se ujedno nada da će popraviti svoj imidž na svjetskoj sceni, kada Francuska uskoro preuzme predsjedavanje Grupom 20 (G-20).

I pored svega toga, Sarkozyjevo novostečeno samopouzdanje demantuju najnovija istraživanja javnog mnijenja, prema kojima je njegova popularnost u Francuskoj pala ispod 30 posto, prvi put otkako je postao predsjednik, piše Daily Telegraph.