Specijalci koji su ubili Bin Ladena
0

Foke su najtiše ubice na svijetu

Sarajevo-x.com
Spektakularnom akcijom i ubijanjem Osame bin Lade, vođe terorističke grupe Al-Qaida, pripadnici specijalne jedinice američke vojske Navy Seals postali su novi američki heroji, koji će uskoro, poznajući američku kinematografiju, biti ovjekovječeni u brojnim akcionim filmovima.

"Foke" su svoje prve akcije izvodile još tokom Drugog svjetskog rata, nakon čega su postali elitna jedinica koja je zadužena za izvođenje najsloženijih operacija.

Njihova tajna operacija eliminisanja Osame bin Ladena još je jedan trijumf za "najtiše američke ubice", kako su ih prozvali od milja pojedini američki mediji.

"Foke" su zadužene za najdelikatnije vojne akcije na moru, u vazduhu i na zemlji. Ujedno su osposobljeni za suočavanje sa neprijateljem lice u lice, što je potvrdila i akcija u Pakistanu, kada su pogledali Bin Ladena u oči prije nego što su ga ubili sa dva precizna hica.

I do sada su "Foke" važile za polulegendarnu jedinicu, sačinjenu od vojnika koji piju zmijski otrov i ubijaju svoje neprijatelje ujedom za obraz, o čemu su govorili neki od bivših pripadnika.

Trening za ulazak u jedinicu traje dvje godine, koliko i obuka astronauta. Mladi vojnici za kraj obuke budu počašćeni "paklenom sedmicom", simulacijom borbe, pucnjavom, bombama i testom izdržljivosti.

Jedinica trenutno broji oko 2.500 pripadnika raspoređenih u misijama širom svijeta, pokriveni velom tajne. Najbolji od njih budu izabrani u "Seal Team Six", koji su učestvovali u akciji ubijanja Bin Ladena.

Vezani članci