Svijet
0

Fitch: Grčka još može da produbi krizu u eurozoni

FENA
Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Fitch upozorila je danas da bi finansijske teškoće Grčke još uvijek mogle da prodube krizu u eurozoni, ako ona ne uspije da postigne sporazum s kreditorima o smanjenju duga.

Direktor Fitcha za suverene rejtinge David Riley je rekao da Grčka "i dalje ima dosta potencijala da gurne Evropu u krizu" i upozorio da "vrijeme ističe", prenio je AP.

U toku su pregovori Grčke s privatnim investitorima o dobrovoljnom otpisu 50 posto vrijednosti njihovog vlasništva grčkih suverenih obveznica, prije nego što u martu na otplatu stignu obveznice vrijedne 14 milijardi eura.

Taj sporazum bi doprinio da Grčka osigura drugi paket međunarodne pomoći za spašavanje u visini od 130 milijardi eura, navodi Tanjug.

Riley je primijetio da postizanje tog sporazuma s investitorima komplikuje odbijanje Evropske centralne banke da otpiše grčke obveznice čija je vrijednost procijenjena na 45 milijardi eura, što znači da se od privatnih vlasnika grčkih vrijednosnih hartija mora zatražiti da prihvate veće gubitke u smanjenju grčkog duga.