{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK upozorila Grčku da su rokovi već prekoračeni

F
6.2.2012. u 15:56
0
2
EK upozorila Grčku da su rokovi već prekoračeni
0
EK upozorila Grčku da su rokovi već prekoračeni
Evropska komisija je u ponedjeljak upozorila Grčku da su rokovi za dogovor o rješavanju otpisa grčkog duga i o novom paketu pomoći već prekoračeni, dodajući da je sada lopta na grčkoj strani.
"Očekivali smo da će potrebne odluke biti donesene najkasnije tokom proteklog vikenda kako bi se mogao sazvati sastanak euroskupine, ministara finansija zemalja članica eurozone. Tačno je da smo sada prekoračili predviđene rokove", rekao je Amadeu Altafaj Tardio,
glasnogovornik povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna.

U Atini se vode paralelno dvije vrste pregovora. Grčka vlada pregovara s privatnim vjerovnicima o oprostu 100 milijardi duga. Iznos od 100 milijardi eura predstavlja polovicu privatnih potraživanja i 35 posto ukupnog duga Grčke. Cilj je da se otpisom duga grčki javni dug do 2020. smanji na 120 posto BDP-a umjesto sadašnjih 160 posto.

Pregovori se vode o zamjeni obveznica koje drže privatni vjerovnici za nove obveznice čija je nominalna vrijednost umanjena za polovicu. U pregovorima se moraju definirati kada će nove obveznice stići na naplatu i kolike će kamate Grčka plaćati na njih.

Bez dogovora s privatnim vjerovnicima Grčka bi se mogla naći u nekontroliranom bankrotu 20. ožujka, kada na naplatu stižu obveznice u iznosu od 14,5 milijardi eura.

Paralelno s tim, Atina vodi pregovore i o uvjetima za dobivanje novog paketa pomoći od 130 milijardi eura od Europske središnje banke i MMF-a. Od Atene se zauzvrat traži privatizacija dobrog dijela državne imovine, što je vlada obećala ali još nije provela te provedba reformi, posebice reformi na tržištu radne snage, javila je Hina.

Grčki sindikati su pozvali na opći štrajk u utorak protiv mjera štednje koje traže EU i MMF, dok premijer Lucas Papademos razgovora s međunarodnim kreditorima i s vođama stranka koji čine vladinu koaliciju.

Na pitanje kakve su konkretne posljedice prekoračenja predviđenih rokova, Altafaj Tardio nije odgovorio precizno.

"Sve su se stranke obavezale da će učiniti sve što mogu, ali postoje rokove koji se ne mogu samo tako ignorirati. Nadamo se da će grčka vlada donijeti potrebne odluke", rekao je glasnogovornik dodajući da se euroskupina može sastati čim se steknu potrebni uvjeti. Euroskupina treba formalno potvrditi program pomoći, nakon što se grčka vlada obaveže da će provoditi obećane mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: