Svjetski mediji prenose
0

"Finansijska kriza i dalje u toku"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski dnevnici pišu i u srijedu najviše o finansijskoj krizi u Sjedinjenim Državama i mjerama koje poduzima vlada u Londonu kako bi smanjila uticaj događaja s druge strane Atlantika.

Vlada Gordona Browna je pod pritiskom da zaštiti i garantira deponentima uloge u domaćim bankama, ističe FT, dodajući da je britanski premijer u utorak uvečer bio pod velikim pritiskom da poveća iznos štednog uloga za koji država garantira u slučaju bankrota banke.

Pritisak je uslijedio, objašnjava Financial Times, nakon što je Irska obećala svojim štedišama da će sa 400 milijardi eura garantirati uloge u šest najvećih banaka u zemlji.

List opisuje ovu odluku Irske vlade kao očajnički pokušaj da obnovi povjerenje investitora u poljuljani finansijski sektor.

The Guardian piše istim povodom da će britanske finansijske vlasti iduće sedmice predstaviti plan o povećanju garantiranih štednih uloga na 50 hiljada funti, dok vlada traži načine da uvjeri javnost kako će uraditi "sve što bude potrebno" da umanji uticaj svjetske finansijske krize na Britaniju.

U izvještaju iz Moskve FT piše kako izgleda da je ruska vlada pronašla ne baš profinjen način da se zaštiti od trenda pada vrijednosti na berzama - tako što je glavna agencija za regulaciju tržišta jednostavno zatvorila dvije berze.

Objašnjava se da su berze zatvorene kako bi se spriječila panična prodaja akcija u ponedjeljak, i da su obje otvorene nakon dva sata i završile dan poslujući pozitivno.

The Times je jedan od vanjskopolitičkih komentara posvetio uticaju svjetske finansijske krize na Rusiju, i u njemu iznosi tezu da Rusija trpi posljedice svoje "gorke" verzije finansijskog haosa - i da je dijelom razlog za to antagonistička politika premijera Vladimira Putina vođena prema Zapadu tokom ljetnih mjeseci.

Iako je pad vrijednosti akcija na berzama spriječen zatvaranjem dviju berzi, investitori već četiri mjeseca bježe iz Rusije, dok je promet na tržištima te zemlje dvostruko manji nego u maju, piše Times.

U izvještaju iz New Yorka Guardian piše kako rastu nade da će se rješenje za krizu naći do kraja sedmice nakon govora predsjednika Georgea W. Busha u utorak, u kojem je uvjerio Amerikance da će potrebni zakoni za primjenu paketa pomoći biti usvojeni usprkos pobuni u Kongresu.

Dopisnik Guardiana u Washingtonu kaže da je nakon najnovijih događaja popularnost Kongresa među Amerikancima opala s 18 na samo 10 posto, i da je nepopularni paket pomoći finansijskom sektoru "zarazio" sva vladina odjeljenja kao i tekuću predsjedničku kampanju u Americi.