{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Atina spremna da proglasi bankrot

S
14.4.2015. u 10:13
0
12
Financial Times: Atina spremna da proglasi bankrot
0
Financial Times: Atina spremna da proglasi bankrot
Grčke vlasti spremne su da proglase bankrot ako se ne dogovore sa međunarodnim kreditorima do kraja aprila, navodi britanski Financial Times.
List je objavio, pozivajući se na svoje izvore da je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima.

Grčka Vlada odlučila je da propusti isplate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za maj i jun u iznosu 2,5 milijardi eura, ako ne dođe do dogovora.

Atina pokušava da nađe novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde eura, a do 1. maja mora da plati MMF 203 miliona eura, do 12. maja 770 miliona eura, u junu 1,6 milijarde eura.

"Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac doći će do bankrota", rekao je Financial Times vladin službenik.

Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi eura, bit će šok bez presedana za eurozonu, navodi list.

Međutim, list navodi da bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo da predstavlja taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

Financial Times smatra da će objavljivanje bankrota Grčke, u kratkoročnoj perspektivi, najvjerovatnije dovesti do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom finansijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.

Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz eurozone, ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Aleksisu Tsiprasu bit će teže da zadrži državu unutar ekonomskog saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: