Podrška bivšeg lidera Kube
0

Fidel Castro: Chavez će pobijediti rak!

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski lider, Fidel Castro, prognozirao je u nedjelju da će njegov saveznik i venecuelanski predsjednik Hugo Chavez pobijediti rak. Podsjetimo, Chavez se zbog opake bolesti nalazi na liječenju u kubanskoj bolnici.

Castro je na internet-stranici kubanske vlade napisao da se pedesetšestogodišnji Chavez brzo oporavlja i da je terapija veoma uspješna. Chavezu je rak dijagnosticiran nakon što mu je uklonjen "pelvični apces" prije tri sedmice.

Nakon što je rak otkriven, bila je potrebna druga i mnogo složenija operacija, kao i specijalno liječenje, ali, prema riječima Castra, Chavezu je mnogo bolje, javlja Reuters.

"Pacijent je dobio odlučujuću bitku koja će njega i Venecuelu dovesti do velike pobjede. Sada su svi domaći i strani neprijatelji u Chavezovoj milosti i nemilosti. Njegov oporavak će biti iznenađenje za njih", napisao je Castro.

Venecuelanski predsjednik je priznao prošle sedmice da boluje od raka, ali nije rekao od koje vrste i koliko će dugo biti na liječenju na Kubi. Dugotrajan boravak u kubanskoj bolnici je pokrenuo špekulacije o njegovoj sposobnosti da vodi zemlju u kojoj se ne nalazi. Pojavila su se i pitanja o njegovom ponovnom izboru na predsjedničkim izborima koji će se održati 2012. godine.

Osamdesetčetverogodišnji Castro je također bio bolestan. Imao je problema sa crijevima 2006. godine. To ga je prisililo da preda vlast mlađem bratu Raulu.

Nakon četrdeset devet godina vodstva otočke nacije, zvanično je dao ostavku na funkciju predsjednika u februaru 2008. godine i od tada je preuzeo ulogu "igrača iza scene", te je povremeno komentarisao međunarodne afere.

Chavez je rekao da je Castro njegov politički mentor, te da imaju dobar odnos.

Castro je hvalio Chaveza za njegova politička dostignuća otkako je preuzeo vlast prije 12 godina.