Na tretmanu hemoterapije
0

Chavez nastavio liječenje na Kubi

FENA
Hugo Chavez (Foto: AP)
Hugo Chavez (Foto: AP)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez boravio je u nedjelju na Kubi, gdje je podvrgnut tretmanu hemoterapije, drugom od odstranjivanja kanceroznog tumora, u junu.

Chavez (57), kome je zbog terapije opala kosa, izrazio je uvjerenje da će se za nekoliko dana vratiti u Venecuelu "u boljem stanju od onog u kome je sada", prenio je AFP.

"Izaći ćemo iz ovoga jači. Uvjeren sam u to", rekao je Chavez, koji planira da se kandidira za treći uzastopni šestogodišnji mandat na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Venecuelanska privatna televizija je u međuvremenu tokom dana emitirala intervju s Chavezom, u kome je on priznao da je neefikasnost bila najveća mana njegove socijalističke vlade, koja upravlja Venecuelom već 13 godina.

"Manjak efikasnosti, uzrokovan dnevnom rutinom, doveo je do velikih grešaka, koje su ugrožavale vladinu socijalnu i ekonomsku politiku i odvraćale pažnju od problema naroda", rekao je Chavez kanalu "Televen" prije odlaska na Kubu.

Kubanski državni mediji su, po dolasku Chaveza u Havanu, prenijeli da je venecuelanski lider bio "nasmijan i pričljiv" pošto je izašao iz aviona.

Chaveza, koji je doputovao na Kubu s kćerkom Marijom Gabrielom, na aerodromu je dočekao kubanski lider Raul Castro.

Chaves je prošlog mjeseca rekao da je "uspješno završio prvi krug hemoterapije" i da, pošto maligne ćelije nisu pronađene u njegovom organizmu, "započinje novi život" iako je bio oprezan kada je riječ o daljnjim prognozama njegovog zdravstvenog stanja.

"Bit će potrebno nekoliko krugova hemoterapije kako bi se pobijedilo u toj bici i eliminirao rizik od malignih ćelija", kazao je tada Chavez.

Vlada Venecuele nije saopćila koje su razmjere raka od kojeg boluje Chavez, niti je objelodanila bilo koje druge detalje.

Chavez je u junu operiran na Kubi, gdje mu je odstranjen tumor iz karlične oblasti, i potom je, uprkos bolesti, nastavio da obavlja predsjedničke dužnosti, ali s reduciranim rasporedom.