Potrebna hemoterapija
0

Chavez se vraća na Kubu i nastavlja borbu protiv raka

Sarajevo-x.com
Hugo Chavez
Hugo Chavez
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je rekao da će se u subotu vratiti na Kubu kako bi nastavio svoje liječenje od raka, koje uključuje i hemoterapiju, javlja BBC.

Chavez se nedavno vratio u Venecuelu nakon što je proveo tri mjeseca na Kubi, gdje mu je operativnim putem odstranjen kancerogeni tumor. Od Narodne skupštine je, kako to nalaže ustav, zatražio odobrenje za novo putovanje. Nakon što se u zemlju vratio 4. jula, pedesetšetogodišnji predsjednik je na preporuku doktora smanjio svoje obaveze. Doktori nisu otkrili detalje o tome gdje je tumor pronađen, ali je poznato da se radi o karličnom dijelu.

Raniji izvještaji su navodili mogućnost da će Chavez otputovati u Sao Paolo kako bi nastavio svoje liječenje, no do toga nije došlo.

Još uvijek nije poznato koliko će se Chavez ovog put zadržati na Kubi. BBC-jeva dopisnica u Caracasu, Sarah Grainger, rekla je da je veliki dio javnosti iznenađen što se Chavez odlučio ponovo vratiti na Kubu, umjesto da se liječi u svojoj zemlji.

Razlog ponovnog odlaska na Kubu je i prijateljstvo sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Castrom.

Narodna skupština će razmatrati njegov zahtjev u subotu, ali će on gotovo sigurno biti odobren. Uprkos zdravstvenim problemima, Chavez je aktivan na Twitteru u posljednje dvije sedmice gdje postavlja nekoliko poruka dnevno. Ove sedmice se pojavio i u nekoliko televizijskih emisija, no ta pojavljivanja su bila dosta kraća nego inače.

Bitka s rakom je otvorila pitanje o njegovoj sposobnosti da obavlja funkciju predsjednika. Još uvijek se ne nazire njegov mogući nasljednik.

Zvanično, Chavez se planira ponovo kandidovati na izborima 2012. godine. Tokom njegove dvanaestogodišnje vladavine, imao je podršku siromašnih jer je mnogo ulagao u programe za pomoć.