Svijet
12

Ferguson: Novi snimak dokazuje da je Tyrone Harris imao pištolj

Klix.ba
Policija okruga St. Louis objavila je snimak nadzorne kamere koji prikazuje Tyrona Harrisa kako drži vatreno oružje prije nego što je ranjen.

Policija tvrdi da je Harris u nedjelju pucao na snage sigurnosti prije nego što je vatra uzvraćena, nakon čega je 18-godišnji Afroamerikanac prevezen u bolnicu.

Video od 13 sekundi prikazuje normalno stanje savladano općom panikom. Osoba u bijeloj majici i tamnim pantalonama potom lijevom rukom vadi predmet koji podsjeća na pištolj.

Policija smatra da je spomenuta osoba Tyrone Harris koji je navodno odgovarao na vatru koju je otvorila druga grupa ljudi prisutnih na protestima u Fergusonu.

Harris je pogodio neoznačeno policijsko vozilo nakon čega su četiri policajca otvorili vatru u odbrani. Harris je pogođen 8-12 puta. Mladi 18-godišnjak optužen je za napad na policiju i korištenje vatrenog oružja.

Podsjećamo, pucnjava se desila na protestima koji su počeli u subotu, a koji se održavaju povodom godišnjice smrti Afroamerikanca Michaela Browna kojeg je ubio policajac Darren Wilson. Crnačka zajednica smatra kako je Brown ubijen nezakonito, dok je Wilson u očima države djelovao u odbrani.