Svijet
34

Naoružani bivši pripadnici policije i vojske slobodno patroliraju Fergusonom

Klix.ba
Naoružani do zuba automatskim puškama i ručnim bombama, članovi organizacije Oath Keepers patroliraju ulicama američkog Fergusona.

Oath Keepers čine bivši vojnici i pripadnici policije, a za sebe kažu kako su na strani demonstranata koji već peti dan obilježavaju prvu godišnjicu ubistva Afroamerikanca Michaela Browna kojeg je ubio policajac Darren Wilson. Članovi tvrde da su tu kako bi štitili građane i njihove radnje od bezakonja.

Najmanje četiri pripadnika organizacije došli su u utorak u Ferguson i počeli patrolirati među okupljenim građanima. Članovi su u vojnim uniformama, imaju prsluke otporne na metke i nose puške AR-15.

Činjenica da su svi pripadnici grupe Oath Keepers bijelci, kojima je očigledno dopušteno nošenje oružja, uznemirila je pojedine demonstrante, a posebno članove pokreta Black Lives Matter.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Zašto ovi ljudi nose puške i zašto policija ne uradi nešto", napisala je aktivistica Kayla Reed na svom Twitter profilu. Grace Lidia Suarez se uz priloženu fotografiju naoružanih muškaraca zapitala da li se može zamisliti kako naoružani Afroamerikanci čine istu stvar.

Obilježavanje godišnjice smrti Michaela Browna popraćeno je hapšenjima više od 120 demonstranata koji su pokazali građansku neposlušnost, a sve je kulminiralo razmjenom vatre između policije i Afroamerikanca Tyrona Harrisa koji je usljed pucnjave teško ranjen.