Svijet
0

FBI pomaže Ukrajini da istraži korupciju Janukovičevog režima

FENA
Luksuzna residencija bivšeg ukrajinskog predsjednika
Luksuzna residencija bivšeg ukrajinskog predsjednika
Agenti američkog FBI-a rade u Kijevu kako bi pomogli Ukrajincima da istraže korupciju režima svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, izjavio je u ponedjeljak američki ambasador u Kijevu.

"Činimo sve što možemo da otkrijemo ogromnu kleptokratiju Janukovičeve vlade", izjavio je Geoffrey Pyatt na konferenciji za štampu.

"U Ukrajini su stručnjaci FBI-a, ministarstva pravosuđa i financija - kako bi pomogli ukrajinskim istražiteljima da otkriju financijske zločine koje je počinio prethodni režim i vide šta se može učiniti da se nešto od imovine vrati", dodao je on.

Evropska unija je prošle sedmice zamrznula imovinu Viktora Janukoviča, premijera Mikole Azarova i 16 bivših ministara, poslovnih ljudi i zvaničnika ukrajinskih snaga reda.

Švicarske vlasti su naredile zamrzavanje imovine Viktora Janukoviča i njegovog sina multimilionera Oleksandra čije bogatstvo je naraslo dok je njegov otac bio na vlasti.

Ukrajina je na 144. mjestu na listi od 177 zemalja u kojima vlada velika korupcija, koju je sastavila nevladina organizacija Transparency International.