Svijet
5

Agenti CIA-e i FBI-a u Kijevu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekoliko desetina agenata iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Centralne obavještajne agencije (CIA) savjetuje nove vlasti u Kijevu tokom operacije protiv profederalnih aktivista na jugoistoku Ukrajine, piše njemački dnevnik "Bild".

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, list navodi da su agenti FBI i CIA u Kijevu na posebnom zadatku kako bi pomogli ukrajinskim vlastima da "smire" nemire na jugoistoku zemlje i stvore "efikasna tijela za provođenje zakona".

"Bild" ističe da agenti ne učestvuju direktno u sukobima sa profederalnim pobunjenicima, da nisu odlazili iz Kijeva, te da vlasti savjetuju u "borbi protiv organizovanog kriminala".

Stručnjaci FBI, takođe, pomažu ukrajinskim istražiocima u potrazi za sredstvima svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Nešto ranije je američki State Department saopštio da će FBI pomagati svojim ukrajinskim kolegama u istrazi slučajeva prevare i prikupljanju dokaza neophodnih za povratak nelegalno iz zemlje iznesenog novca.

Sredinom prošlog mjeseca, direktor CIA John Brennan tajno je boravio u Kijevu, što je Washington prvobitno negirao.

Međutim, ubrzo nakon objavljivanja izvještaja o Brennanovoj posjeti, vršilac dužnosti predsjednika Vrhovne Rade Aleksandar Turčinov najavio je obimnu protivterorističku operaciju na jugoistoku Ukrajine.