Svijet
42

FBI ne može otključati telefon jednog od ubica iz San Bernardina

Klix.ba
Malik i Farook
Malik i Farook
Prošlo je dva mjeseca od kako su bračni par Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik izveli napad u gradu San Bernardino i ubili 14 osoba, a američke sigurnosne strukture još uvijek ne mogu pristupiti telefonu jednog od ubica, izjavio je direktor FBI-a James Comey.

Uprkos činjenici što imaju zakonsku dozvolu za vještačenje telefona, sigurnosni službenici još uvijek ne mogu "provaliti" kod zaključavanja na mobilnom uređaju. Comey je kazao kako FBI i dalje intenzivno radi kako bi se omogućio pristup sadržajima u telefonu.

On je kazao kako telefoni koji se sami zaključavaju nakon određenog vremena ne korištenja predstavljaju posebne probleme ne samo agencijama koje funkcionišu na državnom nivou, nego i lokalnim agencijama za provedbu zakona.

"Takvi uređaji sadrže dokaze o dječjoj pornografiji, komunikaciju koju je neko ostvario prije ubistva ili prije nego je nestao. To su sve potrebni dokazi za rješavanje kriminalnih slučajeva. Veliki je problem kada smo naoružani nalozima za pretres i kada već dobijemo uređaj da se pokaže kako ga ne možemo otvoriti", rekao je Comey.

David Bowdich, pomoćnik direktora FBI-a u Los Angelesu, kazao je novinarima početkom decembra da je policija pronašla dva slomljena mobitela u kanti za smeće u blizini mjesta napada. Bowdich je tada dodao da će policija "nastaviti iskorištavati podataka" s telefona što očito ne ide lako.

"Imamo još jedan od telefona ubica koji nismo bili u mogućnosti otvoriti. Prošlo je više od dva mjeseca i još uvijek radimo na tome", rekao je Comey.

Podsjećamo, bračni par Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik, koji su izveli napad u gradu San Bernardino i ubili 14 osoba, kod kuće su imali čitav arsenal naoružanja, a prema policijskim navodima, planirali su i drugi napad.