Svijet
19

FBI pronašao način da otključa iPhone napadača iz Sen Bernardina bez pomoći Applea?

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američki FBI je saopćio da je možda pronašao način da otključa iPhone napadača iz San Bernardina i to bez pomoći kompanije Apple.

Sudsko ročište sa Appleom, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je nakon zahtjeva američkog Ministarstva pravde.

Razlog za to je pojavljivanje "treće strane", vjerovatno sigurnosne kompanije koja je kontaktirala FBI tvrdeći da može otključati iPhone. Ako je to istina, onda je slučaj na sudu besmislen, jer će FBI dobiti ono što želi, no, ako pokušaj otključavanja iPhonea propadne, suđenje će biti nastavljeno.

Tužitelji tvrde da je "treća strana" demonstrirala mogući način otključavanja iPhonea bez Appleove pomoći. Sada će uslijediti testiranje kako se ne bi ugrozio sadržaj Farookovog iPhonea.

Vlada će o novostima obavijestiti sud 5. aprila. FBI vjeruje da Farookov mobitel sadrži vrijedne podatke i dokaze. Njima se može pristupiti samo uz tačnu šifru, a pogrešno unošenje nekoliko puta rezultira brisanjem svih podataka.

Ministarstvo je naredilo Appleu da pomogne FBI-u pri otključavanju iPhonea koji je koristio napadač iz San Bernardina Rizwan Farook, no, Apple se upustio u borbu tvrdeći da se radi i opasnom presedanu.

Apple se protivi otključavanju iPhonea jer bi se time ugrozila sigurnost mmiliona korisnika iPhonea. Apple je dobio podršku Googlea, Microsofta i Facebooka.

Farook i njegova supruga su ubili 14 ljudi u San Bernardinu u Californiji u decembru prošle godine, nakon čega ih je ubila policija.