Sada i zvanično
0

Falklandski otoci izglasali da ostanu britanski

Klix.ba
Na referendumu o upravi na Falklandskim otocima, 99 posto stanovništva odlučilo se da ostanu dio Ujedinjenog Kraljevstva. Samo tri glasača bila su protiv, piše Daily Mail.

Iako je rezultat referenduma širom svijeta bio već prihvaćen kao gotova i očita stvar, otočani su se sada i zvanično izjasnili i poručili Argentini da se drži dalje od britanske južnoatlantske ispostave.

Nigel Haywood, guverner Falklandskih otoka, naveo je kako je referendum bio masovna demonstracija toga kako se otočani osjećaju i kako se vide u budućnosti.

"Očito je da je glavni princip Ujedinjenih nacija da ljudi imaju pravo na samoodređenje, a nema jasnijeg izraza ljudskog samoodređenja od ovolikog broja glasova za ostanak u UK“, rekao je Haywood.

"Pozdravljam rezultat koji jasnije nego ikada demonstrira želju otočana da ostanu prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Mi smo uvijek bili jasni u vezi s tim da vjerujemo u pravo otočana da sami odrede svoju vlastitu budućnosti i odluče kojim putem žele da krenu. Dobro je što su, u 21. stoljeću, ta prava i poštovana. Sve zemlje bi trebale prihvatiti rezultate ovog referenduma i podržati otočane u razvoju njihovih domova i ekonomije. Želim im da uspiju u tome“, izjavio je William Hague, britanski ministar vanjskih poslova.

Rezultat dvodnevnog referenduma obilježila je činjenica da se 90 posto stanovištva pokazalo velikim patriotama, željni da se njihov glas čuje u diplomatskim redovima, 30 godina nakon što su britanske snage odbile Argentinu u pokušaju nasilnog preuzimanja ostrva.