Svijet
0

Timerman: Foklandi će ponovo biti pod kontrolom Argentine

SRNA
Foklandska ostrva bit će ponovo u narednih 20 godina pod kontrolom Argentine, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Hector Timerman.

On je dodao da je Britanija do sada propustila svaku šansu da nađe rješenje za Malvine.

Timerman je tokom posjete Londonu rekao da nijedna država nije podržala suverenitet Britanije nad ostrvima.

Govoreći za listove "Guardian" i "Independent", Timerman je rekao da je Britanija "okupirala" ostrva da bi imala pristup "naftnim i prirodnim resursima".

"Smatram da svijet sve više razumijeva situaciju i uviđa da je ovo pitanje kolonijalizma, te da su ljudi koji žive tamo prebačeni na ostrva sa određenim ciljem", rekao je Timerman.

On je dodao da Argentina pokušava već 180 godina da nađe mirno rješenje. "Ne vjerujem da su fanatici u Buenos Airesu, ali su možda u Britaniji jer su oni, a ne mi, udaljeni 14.000 kilometara od ostrva", rekao je ministar.

Prema njegovima riječima, Britanija koristi ljude koji žive na ostrvima u političke svrhe, a konačan cilj je pristup prirodnim i naftnim resursima koji pripadaju narodu Argentine.

Timerman je odbacio poziv prošle sedmice da to pitanje razmotri sa britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, nakon što je ovaj pozvao na sastanak članove vlade Foklanda.

"Kako su to postavile UN, postoje samo dvije strane u ovom sukobu - Velika Britanija i Argentina. To je pitanje koje treba da riješe te dvije strane", rekao je Timerman.

On je dodao da uvođenjem treće strane (stanovnika Foklanda) Britanija mijenja više od 40 rezolucija UN, u kojima se na pregovore pozivaju dvije zemlje.

Referendum o političkom statusu Foklandskih ostrva bit će održan u martu. Odnosi između britanske i argentinske vlade pogoršali su se posljednjih mjeseci. Prošle godine obilježena je godišnjica 30 godina od ratova na Foklandu.

Vezani članci