Objavljeno otvoreno pismo
4

Argentina traži Foklandska ostrva od Londona

SRNA
Cristina Fernandez (Foto: AFP)
Cristina Fernandez (Foto: AFP)
Argentinska predsjednica Cristina Fernandez pozvala je britansku vladu da preda Foklandska ostrva njenoj zemlji.

Fernandezova je u otvorenom pismu, objavljenom u britanskim listovima, apelovala da se britanski premijer David Kameron povinuje rezoluciji Vijeća sigurnosti UN iz 1965. godine i pristane na "pregovore o rješenju" spora u vezi sa ovim ostrvima.

U pismu se navodi da su ostrva silom oteta od Argentine u maniru "kolonijalizma iz 19. vijeka". Britanska vlada ranije je objavila da su stanovnici Foklanda odlučili da ostanu u sastavu Britanije.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da ne može biti pregovora o suverenitetu Foklanda "osim ako to ne zatraže stanovnici ostrva", prenio je BBC.

Referendum o političkom statusu ostrva bit će održan u martu.

U pismu koje je objavljeno u listovima Guardian i Independent Fernandezova je ponovila poznati zahtjev da ostrva budu vraćena pod suverenitet Argentine.

"U ime argentinskog naroda, naglašavam poziv da poštujete rezolucije UN", navodi se u pismu.

Prošle godine obilježeno je 30 godina od foklandskog rata, kada su argentinske snage 74 dana držale pod svojom kontrolom ova ostrva.

Pismo argentinskog predsjednika objavljeno je na dan 3. januara, kada su, kako piše u tekstu, ostrva prije 180 godina silom oduzeta od Argentine, iako su udaljena 14.000 kilometara od Londona.

"Argentince je sa ostrva protjerala kraljevska mornarica, a Ujedinjeno Kraljevstvo potom je počelo proces naseljavanja na sličan način kao i na ostalim teritorijama pod kolonijalnom upravom", navodi se u pismu.

Argentina tvrdi da je naslijedila vlasništvo nad ostrvima od Španije i da su britanski kolonijalisti okupirali Foklande silom 1833. godine, čime su narušili integritet Argentine.